Tyypin 1 diabetes ja ylipaino
Painonhallinta
- Tyypin 1 diabeetikko voi hyödyntää pääosin samoja laihdutusmenetelmiä ja samoilla kriteereillä kuin muutkin: hypokalorinen ruokavalio, laihdutuslääkkeet (orlistaatti) ja lihavuusleikkaus (ks.alla).
- Sen sijaan tyypin 1 diabetes on vasta-aihe erittäin niukkaenergiaisen ruokavalion (ENE) käytölle.
- Vähähiilihydraattisen ruokavalion tehosta tyypin 1 diabeetikoiden painonhallinnassa ei ole näyttöä.
- Painon laskun myötä on syytä ohjeistaa tavanomaista tiiviimpään verensokerin omaseurantaan sekä tarvittaessa insuliiniannosten vähentämiseen verensokeritason perusteella.
- Tyypin 1 diabeteksessa voidaan käyttää metformiinia off label -terapiana ylipainoisilla potilailla insuliinihoidon rinnalla. Metformiini saattaa vähentää painoa ja pienentää tarvittavaa insuliiniannosta. Haittavaikutukset ja vasta-aineet ovat samat kuin tyypin 2 diabeteksen hoidossa.
Lihavuusleikkaus ja tyypin 1 diabetes
- Lihavuusleikkaus voidaan tehdä tyypin 1 diabeetikolle tarkan harkinnan jälkeen. Muun muassa merkittävä gastropareesi ja munuaisten vajaatoiminta ovat vasta-aiheita. On myös varmistettava, ettei lihavuus johdu hypoglykemioiden korjaamisen aiheuttamasta liikasyömisestä.
- Suomessa lihavuusleikkauksia on tehty tyypin 1 diabeetikoille vielä vähän.
- Kansainvälisestikin tutkimustietoa on toistaiseksi niukasti: Lihavuusleikkauksen laihtumistulos näyttää olevan yhtä hyvä kuin tyypin 2 diabeetikoilla. Samoin kohonnut verenpaine, suurentuneet seerumin lipidipitoisuudet ja uniapnea korjaantuivat yhtä tehokkaasti. Erään tutkimuksen mukaan 25 %:lla tutkittavista mikroalbuminuria väistyi leikkauksen seurauksena. Retinopatiaan leikkauksella ei ollut vaikutusta.
- Päinvastoin kuin tyypin 2 diabeetikolla insuliinin tarve heti lihavuusleikkauksen jälkeen on tyypin 1 diabeetikolla usein tavanomaista suurempi.
- Vuorokauden kokonaisinsuliinimäärä vähenee painonlaskun myötä, mihin tulee varautua riittävällä seurannalla.
- Tyypin 1 diabeteksen hoitotasapainoon lihavuusleikkauksella ei pidemmässä seurannassa näytä olevan vaikutusta.
LINKKI: Esite RTY ”Paino hallintaan”